Historia browaru Plzenský Prazdroj w pigułce. To tam narodził się Pilsner Urquell

Redakcja
09.10.2017 12:35
A A A
Pilsner Urquell

Pilsner Urquell (fot. Copyright Pilsen)

175 lat temu beczki z wyśmienitym piwem opuściły nowo wybudowany browar w Pilznie. Ale ważnych milowych kroków w rozwoju firmy, którą dzisiaj znamy jako Plzenský Prazdroj, było dużo więcej.

Legendę o początkach piwa Pilsner Urquell zna wielu wielbicieli złocistego trunku. Pod koniec lat 30. XIX wieku w Pilznie warzeniem piwa zajmowało się około 260 rodzin. W znakomitej większości produkowały one piwo kiepskiej jakości i, co gorsza, jego jakość z roku na rok była coraz słabsza.

Mieszkańcy dłużej już tego nie mogli tolerować. W 1838 roku , mocno zirytowani, rozbili na rynku miasta 36 beczek piwa a ich zawartość wylali na ulicę.

Chwilę później powołano specjalny komitet, który zdecydował, że powstanie jeden nowy browar prowadzony przez miasto. I, co ciekawe, przy jego powołaniu wszystkie rodziny, które miały dotąd prawo do warzenia piwa zrezygnowały z niego. Wyższy cel, jakim była chęć wyprodukowania w mieście piwa wysokiej jakości okazała się ważniejsza od potrzeby samodzielnego warzenia złocistego trunku.

W połowie września 1838 roku rozpoczęto budowę browaru – znaleziono również zdolnego bawarskiego piwowara Josefa Grolla, który miał zająć się warzeniem nowego trunku. Jesienią 1840 roku budowa została zakończona. Groll mógł rozpocząć produkcję piwa.

5 października 1842 roku – a więc 175 lat temu - pierwsze beczki, okazało się, że wyśmienitego piwa typu lager, opuściły nowy zakład. I bardzo szybko piwo z Pilzna stało się hitem – nie tylko wśród mieszkańców Pilzna. Był to pierwszy złoty lager w historii  – dzisiaj przedstawiciele tej kategorii odpowiadają za 70 proc. sprzedaży piwa na świecie.

Docenił cesarz, zainwestował Emil Škoda

W kwietniu 1843 roku pierwsze partie piwa z miejskiego browaru w Pilznie trafiły do Pragi. Otwarto tam pub, w którym je serwowano, szybko musiano go powiększyć.

W 1856 roku rozpoczęto dostarczanie piwa do Wiednia. Tam tez natychmiast zyskało wielu wielbicieli. 1 marca 1859 roku browar zarejestrował markę Piwo Pilsner. Cały czas rosła jego popularność w Cesarstwie Austro-Węgier.

W 1870 roku browar z Pilzna powołał pierwszą spółkę córkę, w którą zainwestowało 20 znanych i poważnych przedsiębiorców, jednym z nich był Emil Škoda, wybitny czeski wynalazca i przedsiębiorca.

Trzy lata później Pilsner został po raz pierwszy wyeksportowany do USA, a w 1885 roku zakłady w Pilznie odwiedza sam cesarz Franciszek Józef. – To dziwnie, że żaden browar nie jest w stanie powielić wyjątkowego i pysznego smaku piwa Pilsner – miał powiedzieć w trakcie wizyty.

W 1892 roku producent wyśmienitego napoju świętuje swoje 50-lecie. Bardzo oryginalnie – powstaje wtedy potężna brama wejściowa, przypominająca łuk triumfalny. To do dzisiaj jeden z symboli browaru jak i samego miasta.

Rekordy, fuzje i nacjonalizacja

W 1913 roku Plzenský Prazdroj może się pochwalić wyprodukowaniem już ponad 100 milionów litrów wyjątkowego piwa.

Nieco wcześniej i później w mieście powstaje kilka innych browarów, które w latach 1925-1933, a więc tuż przed i w trakcie Wielkiego Kryzysu łączą się. Pozostają tylko dwie spółki - Meštanský Pivovar i Plzenské Akciové Pivovary, w których większościowe udziały ma pierwszy z tych browarów.

Wybucha wojna. To czas stagnacji. Dodatkowo w 1945 roku browar Plzenské Akciové Pivovary zostaje mocno zniszczony w trakcie bombardowania przez aliantów.

W 1945 i 1946 roku nowe komunistyczne władze nacjonalizują spółki Meštanský Pivovar i Plzenské Akciové Pivovary. Łączą je w jedno państwowe przedsiębiorstwo Plzenské Pivovary. Komuniści jednak nie zabijają marki, troszczą się o zakłady, starają się je modernizować, instalują np. nowe stalowe zbiorniki, w których warzone jest piwo – marka nie ginie.

Na nowo wybucha kapitalizm

Po Aksamitnej Rewolucji rozpoczął się proces prywatyzacji czeskich browarów – w tym tych z Pilzna. W maju 1992 roku powstaje spółka akcyjna Plzenské Pivovary, a w 1994 istniejący aż do dzisiaj Plzenský Prazdroj. Zakłady w Pilznie są modernizowane, Czesi przyspieszają zagraniczną ekspansję.

W 1995 roku browar z Pilzna rozpoczyna budować sieć restauracji – pijalni piwa. Pierwsza zostaje otwarta w hotelu Kolonáda w Karlowych Warach, kolejne powstają w Moskwie, Düsseldorfie, Wiedniu, a nawet w Hanoi.

W 1999 roku browar staje się częścią międzynarodowego koncernu SABMiller, tego samego, do którego należała polska Kompania Piwowarska. Cały czas browar w Pilznie jest modernizowany i rozbudowywany. Cały czas też rygorystycznie pilnuje się recepty piwa stworzonej przez Josefa Grolla.

Najnowszym akcentem w historii browaru Plzenský Prazdroj jest jego sprzedaż japońskiej spółce Asahi Group. To też uznani specjaliści od piwa, którzy z szacunkiem podchodzą do czeskiej marki. Nikt nie chce zmieniać doskonałej i sprawdzonej receptury wyjątkowego trunku. Będziemy więc mogli się nim delektować przez kolejne, długie lata.

175 lat tradycji w warzeniu piwa