Warzenie równoległe - nowoczesna tradycja

Red.
07.11.2017 11:56
Na czym polega metoda warzenia równoległego?

Na czym polega metoda warzenia równoległego? (Fot. materiały prasowe Pilsner Urquell)

Piwna rewolucja, o której słyszymy od kilku lat, sprawiła, że pojawiło się nie tylko mnóstwo nowych stylów piwa, ale również sposobów na jego uwarzenie. Jednak żaden nie może równać się z tradycyjnym warzeniem równoległym, wci±ż stosowanym przez browar Plznensky Prazdroj.
Co rozumiemy pod pojÄ™ciem "warzenie piwa"? W najprostszych sĹ‚owach jest to zbiĂłr czynnoĹ›ci, dziÄ™ki ktĂłrym piwo staje siÄ™ gotowym produktem spoĹĽywczym. Termin ten wywodzi siÄ™ z dawnej polszczyzny (zapewne znasz ludowe powiedzenie o koniecznoĹ›ci wypicia nawarzonego piwa). By zrozumieć znaczenie warzenia rĂłwnolegĹ‚ego, naleĹĽy nieco zagĹ‚Ä™bić siÄ™ w historiÄ™ piwa. Pierwsze wzmianki o przyrzÄ…dzaniu chmielowego napoju pochodzÄ… jeszcze z czasĂłw SumerĂłw - wysoce rozwiniÄ™tego ludu zamieszkujÄ…cego teren Mezopotamii (pojawili siÄ™ tam ok. IV w. p.n.e.). ZarĂłwno cywilizacja grecka, jak i rzymska za bardzo piwa nie ceniĹ‚y - na terenach Cesarstwa Rzymskiego zdecydowanie preferowano wino. Dopiero w Ĺ›redniowieczu piwo staĹ‚o siÄ™ pospolitym napitkiem niemal w caĹ‚ej Europie (no moĹĽe poza basenem Morza ĹšrĂłdziemnego), a sztuka jego warzenia rozwinęła siÄ™ dziÄ™ki klasztorom - piwo stanowiĹ‚o dla mnichĂłw naturalny napĂłj. Rozkwit popularnoĹ›ci przypadĹ‚ na XIX w., gĹ‚Ăłwnie za sprawÄ… piwowarskiego mistrza Josefa Grolla, ktĂłry w 1842 roku daĹ‚ poczÄ…tek nowego gatunkowi: pilznerowi. Jego wyrĂłb charakteryzowaĹ‚ siÄ™ nie tylko niebanalnym smakiem - waĹĽny byĹ‚ rĂłwnieĹĽ sposĂłb warzenia, ktĂłry do owego smaku prowadziĹ‚. JuĹĽ od pamiÄ™tnego 1842 roku pilzneĹ„skie piwo fermentowaĹ‚o i leĹĽakowaĹ‚o w ogromnych drewnianych beczkach w piwnicach pod browarem. PanujÄ…ca tam niska temperatura byĹ‚a niezbÄ™dna do uwarzenia niezbyt popularnego wĂłwczas piwa dolnej fermentacji. Czasem - by zapewnić odpowiedni jej poziom - z okolicznych jezior wykrawano lodowe bryĹ‚y. Brzmi zaskakujÄ…co, prawda? No ale zanim wymyĹ›lono technologiÄ™ sztucznego chĹ‚odzenia, trzeba sobie byĹ‚o jakoĹ› radzić. SĹ‚owo "technologia" jest tu kluczowe, bo to wĹ‚aĹ›nie postÄ™p technologiczny przyczyniĹ‚ siÄ™ do wymyĹ›lenia przez piwowarĂłw metody znanej dziĹ› jako "warzenie rĂłwnolegĹ‚e". Wraz z wzrostem liczby konsumentĂłw, co sprawiĹ‚o, ĹĽe piwa potrzebowano warzyć wiÄ™cej i wynalezieniem nowego sprzÄ™tu (m.in. cylindryczno-stoĹĽkowych zbiornikĂłw), pojawiĹ‚a siÄ™ obawa, czy to bÄ™dzie wciÄ…ĹĽ ten sam charakterystyczny pilzner, ktĂłry od poĹ‚owy XIX w. leĹĽakowaĹ‚ w czeskich piwnicach? Jak zachować jego unikalne walory? OdpowiedziÄ… na te pytania okazaĹ‚a siÄ™ wĹ‚aĹ›nie metoda warzenia rĂłwnolegĹ‚ego, ktĂłrÄ… Pilsner Urquell szczyci siÄ™ do dziĹ›. Piwowarzy z czeskiego browaru wymyĹ›lili, ĹĽe bÄ™dÄ… przygotowywać piwo zarĂłwno w nowych zbiornikach, jak i tradycyjnymi metodami. Jak wspomina mistrz piwowarski Vaclav Berka: - W trosce o smak naszego piwa poprosiliĹ›my naszych byĹ‚ych mistrzĂłw piwowarskich, aby znaleĹşli sposĂłb porĂłwnania smaku obecnego piwa i tego wytwarzanego w tradycyjny sposĂłb. PomysĹ‚ na warzenie rĂłwnolegĹ‚e okazaĹ‚ siÄ™ strzaĹ‚em w dziesiÄ…tkÄ™, poniewaĹĽ po wielu prĂłbach i doĹ›wiadczeniach, piwo lane z nowoczesnych zbiornikĂłw staĹ‚o siÄ™ w smaku niemal identyczne jak to pochodzÄ…ce z piwnicznych kadzi. CiÄ…gĹ‚e czuwanie nad jego wĹ‚aĹ›ciwoĹ›ciami sprawiĹ‚o, ĹĽe współczesny Pilsner skutecznie kontynuuje chlubnÄ… tradycjÄ™ warzenia piwa, zapoczÄ…tkowanÄ… jeszcze w 1842 roku przez Josefa Grolla. Browar Plznensky Prazdroj o tÄ™ tradycjÄ™ dba nie tylko stosujÄ…c metodÄ™ rĂłwnolegĹ‚ego warzenia. To teĹĽ wiele innych dziaĹ‚aĹ„ prowadzonych przez CzechĂłw. Jakich? PosiadajÄ… oni wĹ‚asnÄ… sĹ‚odowniÄ™, korzystajÄ… z pilzeĹ„skiej wody oraz chmielu i jÄ™czmienia z tych samych czeskich regionĂłw, co przed laty. NaleĹĽy w tym miejscu wspomnieć takĹĽe o tym, ĹĽe browar regularnie organizuje kursy i szkolenia dla przyszĹ‚ych sensorykĂłw, a wiÄ™c ludzi, ktĂłrzy zajmujÄ… siÄ™ ocenÄ… i kontrolÄ… smaku. Bez wzglÄ™du na kierunek, w ktĂłrym podÄ…ĹĽy przywoĹ‚ana na poczÄ…tku tekstu "piwna rewolucja", naleĹĽy spodziewać siÄ™, ĹĽe przesadnie nie wpĹ‚ynie ona na znaczenie, jakie warzenie rĂłwnolegĹ‚e ma dla dziaĹ‚alnoĹ›ci i jakoĹ›ci czeskiego browaru. Bo wszak smak to jedno. SposĂłb jego uzyskania bywa niemniej waĹĽny... Wszak to kontynuowanie 175-letniej tradycji sprawiĹ‚o, ĹĽe Pilsner Urquell staĹ‚ siÄ™ jednÄ… z ikon we współczesnym piwnym Ĺ›wiecie.